Cum sa iesi in evidenta la un interviu

Procesul de cautare a unui job este unul complex si extenuant din punct de vedere psihic. Partea cea mai dificila este prezentarea la interviu. C ei mai multi dintre candidati se pregatesc foarte mult pentru interviu, analizeaza totul cu atentie, se imbraca de mai multe ori si ajung in fata recrutorului cu inima in gat si mainile transpirate. Emotiile sunt cele care dau batai de cap oricarei persoane care isi cauta un loc de munca.

Cu totii ne dorim sa luam un interviu la o firma despre care am auzit lucruri bune. Odata ce am trecut de selectia cv-urilor, doar interviul ne mai separa de jobul de vis. Pentru a castiga un post trebuie sa iesim in evidenta fata de ceilalti candidati. Traim intr-o tara in care pentru orice post, din orice locatie sau firma, exista mai mult de un candidat care isi doreste cu ardoare sa lucreze acolo.

Exista o multime de trucuri pentru a iesi in evidenta la un interviu, dar fiecare persoana trebuie sa le aleaga pe cele care i se potrivesc, respectiv pe cele pe care le poate pune in aplicare chiar si la un studio de videochat din Constanta. Atat persoanele care lucreaza in domeniul resurselor umane in Romania, cat si scriitorii de articole sau carti de self-help in HR ofera sfaturi pretioase care promit sa iti aduca jobul dorit. Ceea ce ar trebui sa faci este sa analizezi mai multe surse si sa actionezi dupa cum pare ca i-ar placea persoanei care iti tine interviul. Inteligenta emotionala si intuitia in general joaca roluri foarte importante in timpul interviului.

1. Pregateste-te pentru fiecare interviu

Fiecare interviu are specificul sau, iar fiecare post cere altceva de la candidatul ideal. Asigura-te ca stii informatii despre firma si despre politicile sale pentru ca vei fi intrebat mai mult ca sigur ce stii despre compania lor. De asemenea, trebuie sa iti stii CV-ul pe de rost si sa poti detalia orice aspect mentionat in CV. Te poti documenta si online ce intrebari poti primi sau cum au fost experientele altor candidati la aceeasi firma in cazul in care compania apare pe forumuri si in discutii.

2. Creeaza-ti o strategie

Inainte de a intra intr-o firma, studio de videochat din Constanta sau in camera de interviu este bine sa ai o strategie dupa care sa te ghidezi. Planificarea este totul in foarte multe domenii si aspecte ale vietii. Facandu-ti o idee despre ce o sa spui si in ce directie o sa duci discutia este mai putin probabil sa fii luat prin surprindere. Orice intrebare ai primi, aplicarea unei fete ne-luate prin surprindere poate fi o foarte buna strategie.

3. Pune-ti in evidenta potentialul detinut

7Nu conteaza ce vei fi intrebat, conteaza ce vei raspunde, cum te vei pune in valoare in fata celui care are puterea de a te alege sau nu. Este important sa stii de la inceput ce abilitati si ce calitati ai, precum si ce defecte pentru a-ti crea acea strategie de care vorbeam mai sus. Probabil ca nu este cea mai buna idee sa spui persoanei de resurse umane ca esti irascibila in situatii stresante, dar ai putea spune ca devii mai eficienta, mai rapida in situatii de stres. Trebuie sa stii cum sa intorci orice situatie in favoarea ta, fara sa mintii sau sa te supraevaluezi.

4.   Fii cea mai buna versiune a ta

A fi tu insuti nu este cea mai buna idee. La munca, birou sau orice alt loc, nu vei fi angajat pentru personalitate, ci pentru aptitudini si cunostinte. Vei fi angajat si implicit platit pentru ce stii sa faci. Nu intereseaza pe nimeni ca esti ironic, sarcastic sau amuzant, ci daca ai abilitati de comunicare, negociere, manageriere a unei echipe de oameni, s.a.m.d.